Program


PALI - regisztráció
3

PALI - regisztráció

PALI
Maléter Pálné életmonológja egy hétköznapi hős emlékére
 több

Aktuális előadások



Maléter Pálné szül. Gyenes Judith: Szamosi Zsófia
Dramaturg: Garai Judit, Hárs Anna, Merényi Anna
Rendező: Lengyel Anna

A Pali című előadás egy valós személy, Gyenes Judith (1934-2019) története, aki az ’56-os részvételéért elfogott, majd kivégzett Maléter Pál felesége volt. A szerelmüket, a házasságkötésüket, majd a férj a forradalmi eseményekben való részvételét és a kivégzéséhez vezető útját meséli el. A monodráma forrásául a Gyenes Judith-tal készült 12 órányi interjúanyag szolgált, amely egyszer szívszorító, máskor humoros módon adja át az asszony élményeit. A történet- és történelemmesélése sokkal inkább a szubjektív benyomásokból, hangulatokból álló érzelemfolyamként fogható fel. Az előadás egyetlen szereplője a Jászai Mari-díjas, a 2017-ben Oscar-díjat nyert Mindenki és a Cannes-ban díjazott Egy nap című filmből is ismert Szamosi Zsófia.

A darab 2020-ban elnyerte a Legjobb Monodráma Díját az évente megrendezett MOSTfeszten (Monodráma és Stúdiószínházi Fesztivál), majd több helyen szerepelt sikerrel külföldön, 2021-ben a Berlini CHB (Collegium Hungaricum Berlin), 2022-ben pedig a párizsi, londoni és helsinki Liszt Intézetek meghívásának tett eleget.

„56 - nekem ez máig is a csoda. Ami az életemben a csúcs volt, az emberhez méltó. Furcsa, hogy ezt így mondom, hiszen akkor én nagyot vesztettem, a legnagyobbat, amit ember veszíthet. Én akkor mindent elvesztettem! Mégis úgy gondolok vissza rá, hogy gyönyörű volt.”
Gyenes Judith

Az előadás hossza: 70 perc, szünet nélkül.

Figyelem! A vásárlási időkorlát hamarosan lejár!
becsült lejárati idő:
00:00

tétel a kosárban

összesen:


Lejárt a vásárlási időkorlát! Kérjük, állítsa össze a kosarát újra!